Praten met je omgeving kan helpen

Wil je graag over je zelfmoordgedachten praten maar durf je niet? Weet je niet hoe? Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen.

Waarom met iemand praten?
Enkele tips

Waarom met iemand praten?

Wanneer je met problemen geconfronteerd wordt die onoplosbaar, ondraaglijk en oneindig lijken, is het niet altijd makkelijk om er met anderen over te praten. Je bent bang dat je gedachten en gevoelens niet begrepen of zelfs veroordeeld zullen worden. Je denkt misschien dat anderen toch niet kunnen helpen. De stap om er met anderen over te praten voelt immens en onoverbrugbaar aan.

Praten kan echter een verschil maken. Alleen al het delen van je gevoelens met iemand die jij vertrouwt, kan opluchten. Er met iemand over praten kan helpen om je gedachten op een rijtje te zetten. Mensen die wat meer afstand kunnen nemen zien misschien dingen, verbanden, soms zelfs oplossingen die je zelf op dat moment moeilijk of niet meer ziet. Gewoon omdat je zo moegestreden bent, al zo lang met je problemen zit, ermee opstaat en ermee gaat slapen. Het kan echter geen kwaad om het te proberen, want praten kan opluchten.

top

Enkele tips

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een vriend, een familielid, een leerkracht, een collega, je huisarts of een andere hulpverlener.
  • Praat er rustig en open over.
  • Probeer je niet anders voor te doen dan je bent of hoe je je voelt.
  • Wees eerlijk tegenover de ander, maar ook tegenover jezelf.

© Zelfmoord1813 - disclaimer