Mediarichtlijnen voor journalisten

Het thema zelfmoord in de media brengen kan zorgen voor een betere bespreekbaarheid en mensen motiveren om de stap naar hulp te zetten. Maar het houdt ook risico’s in en kan psychisch kwetsbare mensen die reeds aan zelfmoord denken ook aanzetten tot zelfmoord, bijvoorbeeld wanneer de berichtgeving te veel details blootgeeft of geen perspectief biedt. Dit weten we uit internationaal wetenschappelijk onderzoek. Een veilige berichtgeving conform de mediarichtlijnen is dan ook van levensbelang.

Richtlijnen voor journalisten
VLESP Media-award
VLESP Mediawerking

Richtlijnen voor journalisten

Binnenkort (medio maart 2021) lees je hier de vernieuwde richtlijnen voor journalisten, ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. 

De vorige richtlijnen van Werkgroep Verder vind je in deze folder.

 

VLESP Media-award 

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) wil op een positieve manier media sensibiliseren en adviseren over de gunstige effecten van een correcte en respectvolle berichtgeving en beeldvorming over zelfdoding. Om mediamakers te bedanken die op een correcte en hoopvolle manier hebben bericht over zelfdoding, conform de mediarichtlijnen, organiseert het VLESP sinds 2020 jaarlijks de uitreiking van de 'VLESP Media-award'. Voorheen werd de mediaonderscheiding georganiseerd door Werkgroep Verder (sinds 2019 een deelwerking van VLESP).

Ook jij kan iemand nomineren! Zag jij een artikel, boek, documentaire, reportage, theaterstuk of film over zelfdoding dat volgens jou veelbetekenend was voor het bespreekbaar maken van zelfdoding of de preventie van zelfdoding in Vlaanderen? Dan kan je een journalist, schrijver, televisie- of theatermaker nomineren voor de VLESP Media-award. Bezorg ons via e-mail jouw nominatie met daarin de naam van de mediamaker en de link naar het artikel, boek of programma dat volgens jou een pluim verdient. 

Op 10 september 2020 reikten we de 'VLESP Media-award 2019' uit. De vijf genomineerden waren: Fernand Van Damme (De Morgen), Linde Merckpoel (Studio Brussel/VRT), Veerle Beel (De Standaard), Bart Schols ('De Afspraak', VRT) en Sofie Buekenhoudt (Het Nieuwsblad). Op onze sociale media (TwitterInstagram en Facebook) lees je meer duiding bij hun nominatie. De winnaar van de VLESP Media-award 2019 is Bart Schols. We willen hem van harte bedanken voor zijn inzet voor suïcidepreventie, zowel voor als achter de schermen. Bekijk hier de video van de award uitreiking:

 

Hieronder vind je een overzicht van de laureaten van de mediaonderscheiding van de voorbije jaren:

Mediaonderscheiding 2018 - Eline De Munck & Wouter Berlaen (Te Gek!?!)

Mediaonderscheiding 2017 - Familie (VTM)

Mediaonderscheiding 2016 - Pieter-Jan Breyne & Olivier Neese (KvW)

Mediaonderscheiding 2015 - Ine Renson (De Tijd)

Mediaonderscheiding 2014 - De Ridder (één)

Mediaonderscheiding 2013 - Stefanie de Jonge

Mediaonderscheiding 2012 - Filip Rogiers

Mediaonderscheiding 2011 - Nathalie Basteyns

Mediaonderscheiding 2010 - Maud Vanhauwaert

Mediaonderscheiding 2009 - Gitte Van Hoyweghen

Mediaonderscheiding 2008 - Lea Van Hoeynissen

Mediaonderscheiding 2007 - Veerle Maes

Mediaonderscheiding 2006 - Bart De Myttenaere

Mediaonderscheiding 2005 - Guinevere Claeys

Mediaonderscheiding 2004 - Veerle Beel

top

 

VLESP mediawerking

In 2019 werd de werking van Werkgroep Verder geïntegreerd in de werking van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). Mediamakers kunnen voor informatie en advies dus nu terecht bij VLESP

Verder is VLESP ook waakzaam voor ongepaste berichtgeving. Ook jij kan een artikel, boek, documentaire, reportage, theaterstuk of film met ongepaste inhoud melden. Klik hier voor meer informatie.

VLESP geeft tot slot ook vorming over de mediarichtlijnen aan journalistieke opleidingen en redacties. 

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer