BackUp en On Track Again

BackUp en On Track Again zijn apps die houvast willen bieden bij zelfmoordgedachten of na een zelfmoordpoging. Lees hier wat je met deze apps kan doen en hoe je ze kan gebruiken.

BackUp

On Track Again

BackUp

BackUp is een mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfmoordgedachten. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wilt zijn voor iemand anders kun je met BackUp aan de slag.

De app kreeg in 2021 op basis van de feedback van de gebruikers een volledige update. Download de vernieuwde app helemaal gratis vanuit onderstaande app stores. Ben je al in het bezit van de vorige versie? Dan krijg je via een update toegang tot de nieuwe functionaliteiten.

Waarvoor dient BackUp?

De app is bedoeld om snel bij de hand te zijn en op die manier snel steun te kunnen bieden op moeilijke momenten. Bovendien geeft de app toegang tot belangrijke contacten en hulplijnen en geeft BackUp zicht op hoopvolle elementen wanneer je deze zelf niet meer kan zien.

Je kan BackUp zowel zelfstandig gebruiken als samen met een vriend, vertrouwenspersoon of hulpverlener. Je vult de app het best in op een moment dat je niet in crisis bent, zo heb je het beste zicht op wat jouw signalen zijn, wat kan helpen, ...

BackUp is geen vervanging van professionele hulpverlening. Indien je aan zelfmoord denkt, raden we je sterk aan om contact op te nemen met een professionele hulpverlener. Een gesprek met de huisarts kan een eerste stap zijn.

Je kan BackUp gratis downloaden in de app stores van Android en iOS.

 

Wat kan je doen met de app?

Mijn BackUps
Je kan zelf kiezen van welke personen/hulpverleners je de gegevens wil opslaan in de app. Wie zou je kunnen contacteren op het moment dat het moeilijk gaat? Via deze tool kan je hen ook vragen om de app te downloaden. Bovendien kan je een noodbericht opstellen dat je meteen vanuit de app kan versturen wanneer het moeilijk gaat.

 

BackUp kaarten
Maak BackUp kaarten van situaties die je uit evenwicht maken en zoek hoe je hier anders mee kan omgaan. Verzamel manieren om afleiding te vinden en weer controle te krijgen over je gedachten en gevoelens. Raadpleeg de kaarten wanneer je opnieuw in deze situatie terecht komt.

 

BackUp Box
Vul je BackUp Box met opbeurende foto’s, muziek, video's, quotes of afspraken in de toekomst waar je naar uit kijkt. Zo krijg je in de BackUp Box een overzicht van dingen die jou doen glimlachen. Wat kan jou weer hoop geven? Bovendien kan je ook zo'n opbeurende foto instellen als achtergrond van de app.

 

Safety Plan
Jouw Safety Plan helpt je om in zes stappen een crisis te overbruggen. Vul hem in op een moment dat het beter gaat, zodat je tijdens een crisis weet wat te doen. Vind je het moeilijk om deze stappen alleen in te vullen? Doe het dan samen met één van je BackUps of een hulpverlener. Je vindt bij elke stap ook enkele voorbeelden over wat je zou kunnen invullen.
 

BackUp zijn
Help iemand anders er terug bovenop door iemands BackUp te zijn. Je kan er signalen terugvinden, do's and don'ts over in gesprek gaan en je kan ook BackUpitems doorsturen naar de persoon in nood. Bovendien vind je er informatie over hoe je BackUp samen kan invullen en de omgeving veilig kan maken. Vergeet niet te zorgen voor jezelf, je kan er hier tips voor vinden. Voor hulpverleners staat nog extra informatie.

 

Vraag & Antwoord
Hier kan je veelgestelde vragen en antwoorden terugvinden. Bv. over hoe je het gesprek kan aangaan over jouw zelfmoordgedachten. Verder kan je er ook andere specifieke hulporganisaties vinden waar je ook steeds bij terecht kan.

 

 

Samen aan de slag met BackUp

De app is ontwikkeld om zelfstandig te gebruiken. Wil je hem liever samen invullen met een vriend, vertrouwenspersoon of hulpverlener? Ook dat kan. Verwijs degene met wie je hem wilt invullen door naar de informatie voor derden die samen aan de slag willen met BackUp.

Deze app is geen vervanging van professionele hulpverlening. Indien je aan zelfmoord denkt, raden we je sterk aan om contact op te nemen met een professionele hulpverlener. Een gesprek met de huisarts kan een eerste stap zijn.

Aan de slag

Je kan de BackUp app gratis downloaden in de app stores van Android en iOS.


Scan onderstaande QR-code met je smartphone om rechtstreeks naar de juiste app store te gaan en de app meteen te downloaden:

Om je wegwijs te maken doorheen de app, kan je onderstaand instructiefilmpje even bekijken (zonder geluid).

Over BackUp

BackUp werd ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). De elementen in de app zijn wetenschappelijk onderbouwd.

De app werd getest door zowel een experten- als gebruikersgroep en door beide groepen positief ontvangen. Middels een gebruikersonderzoek wordt het gebruik en de ervaringen geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.

BackUp is gratis en 100% vertrouwelijk. Gegevens worden enkel lokaal op het apparaat opgeslagen.

top

On Track Again

De mobiele applicatie On Track Again helpt jongeren opnieuw op weg na een zelfmoordpoging. De app maakt deel uit van een toolkit met website en brochures.

Zet de gratis app op jouw smartphone, zo heb je hulp altijd bij de hand.       

Download de app  vanuit de appstores: 

Wat kan je doen met de app?

  • Aangeven hoe je je op dit moment voelt. Afhankelijk van wat je kiest biedt de app andere informatie en tools.
  • Je eigen hulpkit maken waaraan je zelf rustgevende muziek, foto’s en helpende quotes kan toevoegen.
  • Een persoonlijk veiligheidsplan maken.
  • Contacten toevoegen van familie, vrienden en hulplijnen die je in nood kan contacteren.
  • Een dagboek bijhouden dat je kan delen met mensen die je kunnen helpen.
  • Filmpjes met getuigenissen van jongeren bekijken over wat hen heeft geholpen na een zelfmoordpoging.

Via de app is al deze informatie altijd toegankelijk en kan je eenvoudig contact zoeken en hulp vragen. Je kan zelfstandig je eigen safetyplan en hulpkit aanmaken, maar we raden je aan om dit ook met een hulpverlener te bespreken.

Over On Track Again

De app maakt deel uit van de toolkit voor jonge suïcidepogers en hun naasten. De toolkit vervangt hulpverlening niet, maar is er een goede aanvulling bij en is vooral ook een opstap naar professionele hulp. De toolkit bestaat uit een website voor jongeren: www.ontrackagain.be, een brochure en een folder voor naasten die je hier kan bestellen.

De Toolkit werd gemaakt door Zorg voor Suïcidepogers

 

Zowel BackUp als On Track Again dragen het WatWat-label voor kwaliteitsvolle jongereninformatie.

© Zelfmoord1813 - disclaimer